Karp to jedna z tych potraw wigilijnych, bez których większość z nas nie wyobraża sobie Świąt. Jeśli chcemy, aby był jak najzdrowszy, unikajmy podstawowego błędu, który często popełniamy podczas jego przyrządzania. Jakiego karpia lepiej omijać?
„Czy karp jest zdrową rybą?” - to pytanie zadają sobie wszyscy, których już wkrótce czeka degustacja wigilijnych dań. Do tradycyjnych świątecznych potraw należy oczywiście karp, a my pytamy, jakie danie z tej słodkowodnej ryby jest najbardziej przyjazne dla naszego organizmu i jakie stereotypy na temat karpia warto obalić.- Przede wszystkim mitem jest, że wszystkie karpie śmierdzą mułem. Jednak prawdą to, że te z dobrych, sprawdzonych hodowli mają o wiele lepszy smak i więcej odżywczych właściwości, niż karpie przeznaczone wyłącznie dla zysku, a więc przebywające w złych warunkach, hodowane tylko dla zysku. Dlatego jeśli kupujemy karpia, to najpierw dowiedzmy się u sprzedawcy, w jakich warunkach dorastał u hodowcy - tłumaczy dr Agnieszka Arendarczyk, lekarka rodzinna i dietetyczka kliniczna.